Verwerkingskunst? Is het beeld aan je emotie aansluiten.

img_5006Verwerkingskunst;

Ik heb de laatste tijd een aantal mensen in mijn omgeving  die“de wereld waarin ze leven ervaren als warrig, verwarrend”.

Verwarend op zijn minst. Meestal gaat het om innerlijke verwarring en uiterlijke verhuizing en of opruiming.

Het opruimen van iets dat niet meer nodig is, het verhuizen van net dat wat niet meer van toepassing is. Net op die tweesprong gebeuren er hele boeiende innerlijke dingen.

Ik noem het ‘emotiekunst’.

Er zit in die emotie kunst een onwaarschijnlijke rijkdom naar innerlijke groei, naar innerlijke vreugde en innerlijk geluk.

Geen twijfel mogelijk, het is een wereld die door elkaar loopt zoals wij het zelden ervaren, enkele onder ons ervaren die wirwar heel intens, intenser dan andere en dat zien we als ‘er op of eronder’.

De verwarring treed niet zomaar op, is niet meteen zichtbaar, is niet meteen meetbaar. Het is een heel ‘re’actieve insluiper. Er moet altijd een trigger point zijn.

Vanuit het Jungiaanse heb ik geleerdvanaf het punt wanneer jezelf je ‘zijns’ niveau hebt bereikt, je kan zien hoe je jezelf kan helen’.

 • Wat heb je herkend aan patroon gedrag
 • Wat heb je herkend aan innerlijke strategie
 • Wat heb je herkend aan uiterlijk gedrag
 • Wat is het dat je voelt
 • Wat is het trigger point
 • Hoe transformeer je je gevoel in uiterlijk gedrag
 • Wat zegt je lichaam
 • Herken je wat je nodig hebt?

Zelf heb ik de afgelopen jaren heel wat uitlopers reactief in gang gezet naar het ‘niet willen voelen’ kanaal. Ook al dwong ik mezelf in doorgedreven therapie naar juist het kunnen waarnemen wat voelen echt betekend.

Het is een wereld van schoonheid en verderf. Niets meer en niets minder. Rouwen om patronen, verwerken van uitgestelde emoties en trauma . Het onder ogen zien en zwart wit op papier leggen hoe het is gesteld met lichaam en ziel, ZONDER je verstandelijke overlevingspatronen te activeren.

Hoe je het draait of keert, vele van ons, of bijna iedereen begint bij het verstandelijk benaderen van emotionele verwerking.

Het leren om niet met het verstand te ‘emotioneren’ is een kunst.

 Die kunst is levenskunst, een levenskunst die in iedere ziel van ons menselijk leven zit. Alleen ze speken allemaal zielentaal. Die taal is verbonden met de emotie taal. Je voelt wat je voelt, alleen spreken we niet zo maar die taal van de ziel. Is alles wat je voelt zielentaal? Neen, helemaal niet, daar moeten we eerst (diep) voor in therapie gaan.

Het lichaam, de ziel en onze eigenheid op elkaar laten afstemmen. Ons doel. Hoe doe je dat?

Iedereen heeft in zijn leven een ‘dip’. Voor sommige is dat een hele boterham, andere hebben bergketens na elkaar. Die pieken en dalen die zijn er niet zo maar, het is uw ‘school der emotie’.

Later in die fase van ontwikkeling kan je komen tot zielenontwikkeling. Eigenlijk moet je niet ontwikkelen. De ziel is er en heeft alle wijsheden in zich die voor uw leven zijn geschikt.

‘De doos van Pandora’ heeft een taal, geen verbale taal, luid en onverstoorbaar is de zielentaal, trouwens ook de lichaamstaal ! Innerlijk en uiterlijk…

Oh nu is het al een beetje mysterieus aan het worden niet??? Dit is wat vele mensen ‘spiritueel’ noemen.

Goed dit was een inleiding, en nu gaan we verder.

Verwerkingskunst?

Is het beeld aan je emotie aansluiten.

Dat is alles, echt alles. Dat is de sleutel.

Nu heb je een sleutel gekregen, doe die deur maar open nu!

‘ego’

Hoezo het gaat niet? Wat kan je moeilijk onder woorden brengen? Hoezo het is verwarrend? Hoe, je weet niet hoe je de sleutel moet vasthouden?

‘verstand’

Hij is te zwaar, het is de verkeerde, het moet een andere kleur zijn, het is van een andere deur, die daar of die daar, dit voelt niet goed, hoe was het nu eigenlijk, bah zeg wat moet ik nu met die sleutel, ik ga liever de weg op die ik ken, ja die weg daar, hier se hier heb je je sleutel, ik moet hem niet, bah met die sleutel, vieze sleutel, trouwens hij doet pijn in mijn handen, hij steekt, ik kan niet bedenken dat je zo een sleutelgat kan gemaakt worden waar deze hoekige sleutel in pas…

 ‘realiteit’

Plons de sleutel valt met een stevige plons in het levenswater, Zakt langzaam opnieuw naar de bodem, om op sommige ‘onverklaarbare trigger momenten’ als een tsunamie nog eens te keer te gaan en je te overspoelen.

Voor het lichaam en de ziel is een sleutel een sleutel, voor het verstand niet!

En die sleutel is kunst. Het is misschien geen kunst hoor het is een beeld, een beeld met de kleuren en de vormen die je de deuren opent naar je emotie, waardoor de ziel tegen je praat. Ja de ziel en het lichaam praten altijd in zo een geval.

Wanneer het je raakt, raakt het je ziel, het laat je emotie trillen en maakt het de juiste woorden los. Het uit’beelden’, geeft verwerking.

Ik zeg heel bewust uit ‘beelden’, dat doen we eerst, daarna komt het uit’verwoorden’. Soms met hulp van een beeldenvertaler = therapeut/counselor.

Dàt is wat verwerkingskunst doet. Daar geef ik een lezing over.

In mijn lezingen laat ik je het zelf ervaren, we gaan aan de slag! Ik doe dat samen met een glaskunstenares die die sleutel kan maken!

Voor wie?

 • Mensen met levenservaring
 • Therapeuten
 • Consulenten
 • Kunstenaars
 • Geïnteresseerden

Wie geeft de lezing?

Esther Cuyvers kunstenaar, Jungiaanse leerling / counselor / educator / schrijver

Peggy Hermans glaskunstenaar

Wil je luisteren naar ‘Schoonheid in de verwerkingskunst’

groenblauwrood@telenet.be of bellen 0494/17.17.93

Wat krijg je?

Beleving van de theorie

Getoetst aan de verhalen van mensen

Een beter in zicht

 

‘Schoonheid in de verwerkingskunst’ vanaf januari 2017

Lezing kost 250€ voor 3 uur lezing inclusief workshop.

250€ inclusief materiaal.

Binnen de 30 km geen extra transport kosten.

We hebben een zaaltje nodig waar iedereen een plaats heeft om te ‘tekenen’, uit te beelden en tot rust te komen.

Graag meer info mailen of bellen.

Esther Cuyvers

Essenties plus vzw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s