Je hoort…

cropped-niets-dat-alles-is-ster-en-hoop-kunstenproject-1.jpgJe hoort “Mevrouw !”

Met je benen in de beugels

Een echo

weerklinken

 

Van een lege

Moeder

 

Het vruchtje

Ergens anders

 

Dan gaat het snel

Opstaan

Liggen

Rijden

 

Een echo

Die levensbedreigend is

Voor moeder

 

Een glimp van een kind

 

‘lieve schat’

Het afscheid

Is gekomen

 

Als je bij de snelheid

Bent genomen

 

Van innestelingen

Geen spraken meer

Van ontnestelen

Des te meer

 

Een afscheidsmoment

 

Naar je onzichtbare

Zwangere

Eileider

 

De snelheid

Van twee levens

Gegeven

 

In je hart

 

veranderd

Zo maar even

In de snelheid

 

In je hand

 

vol van verlangen

‘liefste schat’

‘Ik bewaar mijn hand voor jou’

_________________________________________________________________

Het voelt als een datum, die niet echt was, het is zeker geen verjaardag, het is een dag die wel evenveel emotie met zich meedraagt, en of het liefste wordt vergeten of het liefste in het geheugen blijft hangen. Dàt was de dag. Toch een verjaardagsdag. Het moment dat het vruchtje losliet en ging. Met liefde en zorg. Maar vooral de snelheid van het afscheid bij iets dat levensbedreigend is soms te snel.

Snel een woordje fluisteren naar je buik ‘lieve schat…’ als je wil … en dan val je al in slaap van het gasmasker. Dat was dan het afscheid. Even later verdwijnt wat je in je droeg, een fysiek geven dat meteen als ziel in je hartje zit.

Lieve K, zoals we beiden weten, het was zielenkracht. De ziel die je droeg heeft je verlaten op een wonderlijke uitzonderlijke wijze. Wijs, helder en voorspoedig. Hij heeft iedereen laten zien wat een kinderwens is, iedereen nu ‘buiten’ je hart en ziel weet nu wat een kinderwens is. Krachtig !

Het is vandaag een dag, waarvan je nooit had gedacht dat je hem zou meemaken. Een week gelden. Helemaal in het genezingsproces. Met wat ‘blauwe plekken telefoons’ erbij. ‘Neen het is geen miskraam, het is helemaal anders’  !

Je afscheidsbrief is geschreven, moedig K, heel moedig ! en je heb een naam voor je hartenziel.

Als ik even heel persoonlijk mag zijn, bij mij wist bijna niemand mijn verhaal, bijna niemand. Niemand die wist hoe er mee omgaan, stilzwijgend over het leven, snel sprekend over koetjes en kalfjes… Nu na jaren weten veel mensen die eigenlijk dichtbij mij staan nog steeds niet wat er toen met ‘ons’ gebeurde.

Toen is bij mij de gelatenheid binnen geslopen. Het was voor ons de tweede keer een baby verliesssssssssssssssttttttt

Dat is bij jou niet, iedereen die het weet, weet het in de gepaste taal. ‘Omdat dan de vragen achteraf niet gesteld moeten worden’. ‘nu hebben ze tijd om zelf op te zoeken’. Prachtig gekleurde moed is dit van mij voor jou.

Al blijft het nu heel je leven een onderwerp dat niet wil ‘voor de voeten gelegd worden’ van andere, het is en blijft een beladen onderwerp dat vooral vrouwen en mannen treft die in die schaduwkant naar antwoorden zoeken of naar herkenning verlangen.

Wij hebben het samen meegemaakt, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen het heeft iets heel bijzonders. Een levensenergie die ik zelf na die jaren niet echt koester maar wel naar waarde inschat. Het leven is voor me kostbaarder geworden. Kinderen krijgen een groot wonder.

Na jaren besef ik dat – willen leven – de grootste natuurkracht is die een vrouw doorgeeft in haar leven voor de wereld.

Lieve K, welkom in de ‘leefwereld’ het zit in je hart.

 

18/02/17 zaterdag morgen 8.11.

 

2 reacties op ‘Je hoort…

 1. Het is zo moeilijk om hier op te reageren. De woorden kan ik niet vinden. Het gevoel wel, maar daar zijn geen woorden voor. Om niet te reageren vind ik laf. Daarom, net als ik zojuist al schreef….kan ik alleen maar met liefde aan jullie denken. En woorden schieten te kort. Zijn zinloos. Nutteloos. Leeg…. Net als de moeder…. Maar liefde is niet leeg. Liefde ‘is’… Knuffel x

  Like

  1. @ Lieve Marije,

   ik ben me heel erg bewust van de emotionele lading van Gedichten voor K.
   Vele onder ons hebben meegemaakt wat wij hebben meegemaakt – dat is wel de sleutel anders kan ik het niet beschrijven natuurlijk – en in de eerste plaats is dit waarom ik het schrijf – ik schrijf de gedichten voor K omdat vele vrouwen er rechtstreeks en zeker onrechtstreeks mee te maken krijgen.

   Ik apprecieer enorm en met veel respect je woorden hier, dankjewel voor die zinvolle zinnen ! Je schrijft wat er omgaat in de lezers van brieven voor K – ongeveer 10 per dag nu – en dat is helemaal prima.

   Ik heb nagedacht over de intensiteit van de schrijfsels, ik heb voor het format – gedichten – gekozen. Wel met de rauwheid en het realisme erin verwerkt. Zwaar maar levensecht. De brieven kan je lezen als je er zin in hebt…

   In je zinvolle woorden laat je me weten dat het doel waarom ik het doe – het bespreekbaar maken van een thema dat levenswaardig is en ook benoembaar mag zijn – mooi kan zijn in levenskunst.

   Ook als is de drempel hoog en gaat het inderdaad recht door het hart van het leven.

   Lieve Marije,
   je hebt de woorden geschreven, waarvoor dank. Er zijn altijd woorden te vinden voor dit onderwerp, al zijn het alleen maar de stilste woorden uit je hart….

   Ik ben je heel dankbaar voor je reactie!

   tot schrijfs! ik ben een fan van je blogs !

   xxx Esther

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s