De onderbuik

20151215_120244

De onderbuik

Spreek

Woorden uit

Emoties

 

Van rust

Van onrust

Van afscheid

 

Iets kan die woorden

 

Omringen

Omcirkelen

Doorvertellen

 

Een wit papier

Een pen

De onderbuik

 

Spreekt

Verteld

Beschrijft

 

Het afscheid

 

In een vlaag

In volle emotie

Weet je woorden

 

Te vangen

Te omschrijven

Te schrijven

 

Op het papier

 

Tranen

Van liefde

hoop

afscheid

 

Dwarrelen

De boodschap

 

Terug

Van de onderbuik

 

De wereld in.

 

‘Liefste Schat’

_______________________________________________________________ 

                                                                                                                                                                            Voor K van Esther

Toen ik van jou vorige week in de morgen een prachtige maar zeer ontroerende sms kreeg waarin je je afscheid naar je zieltje had beschreven en zei dat je dit aan je huisgenoten ging voorlezen, dacht ik vanuit de diepte van mijn hart, WAT EEN KRACHT ! ! ! Toen wist ik eigenlijk dat de onrust in je onderbuik al een plaatsje op papier had gekregen, voor je gezin, voor je zelf. Nu weet ik dat de taal van verdriet moeilijk te omschrijven is – het is de kunst om de emotie te vangen en te omringen met de woorden van je onderbuik. – de onderbuik spreekt meestal de emotie uit –  met of zonder littekens.

Weet je wat ik zo krachtig vond aan je sms? Ik zag je van op je ziekenhuisbed al schrijven, plots stonden de zinnen erop en je had er een plan voor. Het voorlezen van je hoop, je afscheid, je toekomst.

Geschreven met een pen op papier, of misschien wel gewoon met je smartphone wie weet? Helemaal vanuit liefde geschreven voor het leven naar de dood.

Hoe dicht staat geboorte tot de dood hé… Te snel ingenesteld, maar zo prachtig vol van zielen liefde en respect losgelaten. De weg opengelaten…

Lieve K, ik weet niet of jij beseft hoe krachtig jij in het leven staat ! Wat je vorige week hebt gedaan was spreken vanuit een krachtige kern. Je ‘zijn’. Het doen gewoon doen, op het moment dat je het kan.

Prachtige kracht heb je mogen ontvangen, maar ook afscheid van moeten nemen.

Om nooit te vergeten.

Als ik even iets persoonlijk mag zeggen, bij mij is er geen verwerking geweest ! geen enkele verwerking na de eerste jaren na de mislukte pogingen, het verlies van eierstok en eileider, geen van de late miskraam, en natuurlijk het laatste was het zwaarste geen enkele verwerking van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap van Rozie. En dit allemaal voor en in 2008.

Pas in het najaar van 2012 begon ik er heel stilletjes aan met een hoogte punt op wereldlichtjesdag in Stein toen ik de namen van mijn ‘kinderen’ hoorde afroepen, toen zat ik perplex bibberend op mijn stoel naar mijn onderbuik te luisteren. Mijn onzichtbare kinderen sprongen in de lucht, eindelijk werden ze gezien. Oh mama toch !!!

Uitgestelde rouw komt altijd als een boemerang als een smak ik het gezicht terug. Als vriendin  weet ik dat je er al aan de slag mee bent gegaan, ik wens je een goede en soms ook hobbelige reis.

Ik ben er voor je als je me nodig hebt. Voor inzicht en een schouder om op te huilen.

Liefs Esther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s