Hartslaglijn

cropped-arizona.jpgHartslaglijn

Het hart geeft het ritme aan

Van een wonderlijke

Spel

 

Het hormonenspel

 

De wens

maakt de weg vrij

De cyclus

Brengt de boodschap

Over

 

Hypothalamus

Hypofyse

 

Regelen alles

 

Van boven

Naar onder

 

Van eierstok

Naar schildklier

Naar de placenta

 

En terug

 

Geen enkele ontsnapt eraan

 

Oestrogeen

Progesteron

hCG

HPL

Prolactine

Oxytocine

 

Rondgepompt

 

En plots

Is er niets meer

 

Geen enkele reden

om te blijven bestaan

 

STOP!

 

En nu verdergaan

 

Het hart geeft het ritme aan

Van het wonderlijke spel

 

Het afnemen van

Het hormonen

Spel

 

_______________________________________________________________

Voor K van Esther

Het is een wonderlijk spel. De zwangerschap is en blijft één van de boeiendste harmonieën wisselwerking in het lichaam die ik ken. Alles voor de groei, het lichaam helemaal in verandering. Fantastisch om dit mee te mogen maken als vrouw.

Je hebt het al een aantal keer mogen meemaken je weet wat het is. Je vroeg het nog aan mij ‘hoelang blijven die hormonen zitten?’. Eerlijk – dat ik het niet weet? – hCG daalt meteen de dieperik in na het wegnemen, van het vruchtje – of bij het loslaten van het vruchtje – . Ik weet dat sommige hormonen snel verdwijnen en andere mindersnel. Ook hier iedereen is anders, soms kan je het ook ruiken aan je zweet dat er iets in verandering is, of merk je het wel ergens in de vrouwelijke zone van je lichaam.

Iets speelt een belangrijke factor, je baarmoeder die reinigt. Je baarmoeder is een belangrijke factor in heel het genezingsproces. Ook bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is het bloedverlies belangrijk.

‘Hoeveel bloed verlies je en welke kleur heeft het?’ ze gaan het net als bij een miskraam vragen. Een indicator van genezing en herstel.

Soms voel je het nog zinderen door jezelf, je weet na meer dan een week soms niet wat je lichaam nu nodig heeft en wat niet? Gekke bokjes sprongen. De hoeveelheid gelukshormonen waarmee je overspoeld kan worden tijdens een zwangerschap krijgen een ander ‘karakter’. Een andere werking moet ingezet worden, op een te korte tijd.

Ik moet je niet vertellen waarom het zo verwarrend kan zijn zo kort na een verlies van zwangerschap. Het is normaal. Ook al voelt het zo niet en of raak je zelfs voor een tijdje uit evenwicht…

Voor mij begon een week na de verliezen steeds een ‘berusting perioden’, met veel downs en ook weer ups, maar alles nog in een waas van de gebeurtenis. Wat heb ik meegemaakt? Soms surfte ik om herkenning en inzichten te krijgen. Het hielp me om de juiste boeken te lezen, in contact te komen met mensen die me echt aanspraken.

Je kunt echt niemand met niemand vergelijken, alleen op het fysische vlak zijn er nog de meeste overeenkomsten. Natuurlijk er is meer. Zo heeft de gynaecoloog tegen je gezegd, niet tillen voor 14 dagen. Terwijl je met een kruipertje in huis zit die mama ook veel nodig heeft….

Welke afspraken zijn er gemaakt om je goed doen laten genezen en alles te ondergaan? Een valkuil die vele jonge moeders meemaken is het tillen negeren…

Soms kan je niet anders natuurlijk, ik begrijp het.

Ik vertelde je hierover – je wil niet weten hoe ze je buik met gas opblazen – maar eigenlijk is het dat niet hoor, ze hebben 3 tot 5 gaatjes gemaakt, en een buik kan grillig genezen… De toekomst speelt een rol hé.

Nu weet ik K, je doet het goed. Je lichaam is sterk, je kijkt uit naar je werk.

En dat is een heel anders verhaal als dat van mij !

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s