levenskleur

wanneer je leeftijd in het verkeer te zien is, op je snelheidsmeter in de auto, op je kilometerstand zelfs (?!)

deze week die gaat komen is er een verjaardag in onze familie. de vader van mijn moeder gaat 90 jaar worden.

90 jaar. het leven gekleurd met een bijzondere jeugd, de bende van Marcel, ze gingen met de broers de ‘geweren van de Duitsters’ pikken in de oorlog.

achter de hooibergen die geheimen en geweren in zich hadden is mijn mama verwekt. mijn grootmoeder – op het einde van dit jaar ook hopelijk 90 jaar – kwam naar huis met haar geliefde aan de hand en kreeg een zwaar gerimpeld voorhoofd van ‘ons ma’ te zien.

mijn overgrootmoeder die ook in de 90 is geworden, ons ma, die een schipper met Parkinson moest verzorgen, ging in de oorlog zelfgebakken brood smokkelen naar de markt van Antwerpen om zo rond te komen.

haar winkeltje met kruidenierswaren had ze verdiend met het broodbakken, het eerste winkeltje ‘op de congo’ in Beerse. het was een klein winkeltje, met een dochter aan haar hand kwamen en gingen klanten op zondag ook met verse groenten en charcuterie naar huis.

later toen mijn grootvader ‘wegens geen werk’ meer in de drukkerij naar huis kwam en zei – ik ga ijscreme maken – was er weer een gefronst voorhoofd van ‘ons ma’. haar enige dochter met haar kleine kleindochter en haar kersverse man gingen ijscreme maken.

ijscreme Joris was geboren, de eerste liters werden verkocht, er kwam een dochter bij later veel later nog een dochter, de kruidenierswinkel groter, Joris ijs groter, het huis groter, de familie groter…

alle schoonzonen moesten meteen helpen in Joris ijs en de dochters met kinderen hielpen ook in de kruidenierswinkel.

ik herinner me vooral als klein kind dat mijn grootvader Marcel vroeg begon te werken, ik hoorde hem opstaan en wist hoeveel tijd hij nodig had om de eerste ‘kittens’ vol met verse roomijs te vullen. ik ging een hoorntje halen die we samen aan de kraan vulde met de lekkerste vanille ijs.

90 jaar, van drukker – Turnhout was toen een drukkersstad – naar ijscreme maker, met een succesvolle zaak die nu nog bestaat als Joris ijs die met de ijskar tot bij u komt, en met B-Nice voor de horecazaak. mijn nicht zet de zaak verder samen met haar man en haar vader.

toen hij op pensioen ging was hij imker en moestuin man. wij hebben ooit met heel de familie aardappelen gaan rapen omdat hij er zoveel had gezet dat de hele wijk ervan kon eten. Ooit heb ik een stofzuiger in actie gevonden in zijn kersenboom. zo kreeg hij de vogels uit zijn prachtige kersenboom.

mijn grootvader heeft wel wat meegemaakt, hartinfarcten, hersenbloedingen. maar hij lacht nog steeds op de manier van vroeger.

ja deze week op een mooie lente dag gaat hij plots 90 geworden. het is weer feest, vorig jaar waren ze 70 jaar getrouwd, en volgende maand is hij vader van een 70 jarige dochter, mijn moeke.

voor mijn grootmoeder 90 gaat worden is de familie weer groter geworden, met een kersverse baby.

dit jaar is een heel speciaal jaar voor onze familie, ik ben er zeer dankbaar voor dat we dit mogen meemaken.

en nu een feestje !

feestje-521

2 reacties op ‘levenskleur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s