woorden van hoop

IMG_5006vandaag ga ik schrijven

net nu ik weet dat ik binnen X aantal tijd een ingrijpende operatie moet ondergaan.

gisteren lag ik onder de NMR scan met een koptelefoon op (met in mijn oren hyperkinetische zender Joe) bijna te slapen, weg te dromen zelfs over – wat is hoop – tussen het slechte nieuws?

het is zo elke gebeurtenis heeft iets van hoop in zich. hoop doet leven, zonder meer.

ook als je sterfelijkheid onder het vergrootglas is gelegd. een pathologische verslag geeft dikwijls de waarheid weer in welke staat je organen zijn. een orthopedische chirurg alles  dat kan draaien, een hart en vaatchirurg alles wat doorstroomd.

ik ben de laatste maanden verschoten, het is niet aan mij, eigenlijk, om te verschieten. laten we zeggen dat het lot er mee gemoeid heeft en de eigenheid van de onwetendheid. niet alles is gezegd dat belangrijk is, er zijn maar 3 woorden voor nog om gezond door het leven te gaan, ontspanning, gezond eten en elke dag IETS doen.

ok iedereen weet het van zichzelf waar hij het beste in functioneert en met kan functioneren, je hoeft alleen ‘professor te worden van eigen lichaam en geest’. tot zover de theorie. in het ziekenhuis hebben ze graag mooie woorden die zinnen mooier doen klinken als ze in ‘waarheid’ zijn. werkelijk, de diagnose is dikwijls een onomkeerbare waarheid van het moment.

het is maar hoe je het leven na een gebeurtenis kan in vullen.

de laatste weken ben ik zelf erg veranderd in mijn gevoel van eigenwaarde. ja plots is mijn gevoel ‘breder’ geworden als het over mijn levensthema op het moment gaat, het moederschap, het verlies, en de moeilijk periodes door endometriose, en onvruchtbaarheid.

nu hoort het bij mijn leven in zijn geheel. het staat niet meer ‘op zichzelf’ in mijn leven.

ook al ga ik straks de laatste fase verplicht inzetten, het is de laatste fase van mijn endometriose verhaal. ik lachte toen ik bij mezelf dacht ‘misschien ga je het nog vergeten hoe het was later – volgend jaar misschien al -.

ja misschien, de scherpe bittere en pijnlijke kantjes gaan slijten, zoals het hoort bij elke goede therapie.

vandaag ga ik over hoop schrijven, niet over de scherpe kantjes. het heeft bij me veel in werking gezet de vraag of ik wenste te schrijven. vroeger bij het schrijven zag ik mee af, nu hoef ik niet meer mee te beleven van een gebeurtenis dat ik al heb doorgemaakt.

het is een andere taal, nodig om het te kunnen schrijven, beleven en naar de lezer toe om het te kunnen lezen. rauw, eerlijk, maar op levensmaat.

ik heb veel hoop vandaag in mezelf, straks zet ik twee belangrijke handtekeningen, 1 om de laatste fase van endometriose te verlaten en ja ja ééntje om mijn werkgebeuren, mijn vrijwilligerswerk, de vzw over te laten aan een nieuwe toekomst bij iemand anders.

twee fase van hoop in mijn leven handtekenen, ja hoor ik heb veel hoopvolle vibes in mezelf vandaag!

dus op naar het schrijven voor http://www.praktijkjanna.nl/

9 reacties op ‘woorden van hoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s