mino – meno

Gewichtstoename-overgang

nog geen 14 dagen na mijn operatie heb ik voor het eerst enkele kenmerken van de menopauze.

ik begrijp nu al dat het samen met natuurlijke middelen toch heel wat aandacht vraagt, bewust maar nu ook het onbewuste dat mee speelt …

ik ben er wel klaar voor, ik ga het onder begeleiding van diëtiste en gynaecoloog wel klaar krijgen.

volgende week weer opstarten met wandelen, dat gaat ook een grote stap zijn voor mij lichaam en geest.

wel verschieten dat je plots beseft, hé dit zweten is van de menopauze ‘het overvalt je werkelijk!

op naar de toekomst !

wie nog tips heeft, ik luister heel heel erg graag!

tot volgende week!

_________________________________________________________________________________________

fotobron http://siris.be/2016/04/22/597/

18 reacties op ‘mino – meno

 1. Dat is snel! Ik heb eigenlijk geen specifieke tips. Van dat nachtelijk zweten heb ik weinig last gehad en een deel van de symptomen werd overspoeld door de storm van de burn-out. Hopelijk word je goed begeleid. En … tips om je gewicht niet te laten toenemen, zijn bij mij dan weer welkom. 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Esther, ik was door moeder natuur gezegend met een heel vroege menopauze. Net zoals mijn eigen moeder. Het enige wat enorm naar omhoog schoot was mijn gewicht. Dat heb ik onder controle gekregen door mijden van suiker, zetmeel, zuivel en vlees. Goed op je voeding letten is vanaf nu wel belangrijk. Maar dat is het eigenlijk altijd toch? Het zweten had ik ook. Niet echt zweten maar wel een gloeiend gevoel, vooral als het koud was. Soms nog. Maar ook dat is/was niet overkomelijk. Voordeel: je moet minder kleren aandoen. Voor de rest vond ik het prima want ik had meer last van mijn maandelijkse stonden. Heerlijk om onbezorgd daar nooit geen rekening meer te moeten houden. Ik ondervond dus meer voordelen. Geen ijzertekort meer, geen maandelijkse hoofdpijnen meer, geen gespannen borsten, de fibrocysten in mijn borsten verdwenen (waarvoor ik onder controle stond), geen buikpijn meer, geen maandelijks ongelukkig gevoelig door de hormonen… Ik zou bijna zeggen ‘joepie de menopauze!’ Maar de media schrijft vrouwen teveel voor dat al die ongemakken erbij horen. Laat ze eens iets schrijven over de voordelen. Dat scheelt een pak klachten. Veel goede moed Esther. Ik hoop dat je er zo blij als ik mag doorheen zwemmen. Probeer het vooral positief te bekijken en niet met een vergrootglas op kleine ongemakken te zitten.

  Liked by 2 people

  1. dankjewel Matroos !

   ik ga er doorheen zwemmen, matroos.
   ik heb het door, mijn voedings’zin’ is anders geworden, daar moet ik nu al voor opletten! dankjewel voor de tips !

   en ja je hebt gelijk, niet te veel focussen op wat niet gaat, ik voel ook zo de voordelen…
   – de dokters vragen me wel om stil te staan bij de osteoporose op latere leeftijd, ik ga nu opzoek naar alternatieve buiten het extra oestrogeen dat ik bij zou krijgen als ik kies om niet in de overgang te gaan op deze leeftijd…

   nog even wat duidelijkheid en meer info vergaren in de medische en holistische wereld, en dan gewoon verder zwemmen…

   Liked by 1 persoon

   1. Nog een tip: de menopauzekliniek in UZ Gent bij professor Depypere. Ik heb ook dat hoog risico op osteoporose… en ben toen daar beland. Prima geholpen en begeleid. Aanrader!

    Liked by 1 persoon

 3. Vooral mijn beddengoed heb ik aangepast. Lang tot bijna in de winter onder het zomer dekbed blijven liggen en weer vroeg in het jaar terug onder het zimer dekbed . Mijn kussen heb ik ook vervangen voor een kussen wat minder warm ligt. Beddengoed van satijn of met satijnbinding willen ook helpen tegen de nachtelijke opvliegers. Helemaal ontkomen doe je er niet aan maar alle beetje helpen. Enne het wijntje laten staan voor het slapen gaan helpt ook. Niet leuk maar soms moet je wat.

  Liked by 1 persoon

 4. Na mijn totale hysterectomie ging ik ook te (?) vroeg de menaupauze in. Ik volg matroosbeek … het had ook enkele voordelen. Het gaat hier echter niet om mij maar om jou, je vroeg tips. Ik kan er ééntje meegeven dat mij heeft geholpen wanneer ik tijdens een gesprek met één of meerdere mensen hitte-opstootjes kreeg. Ik kreeg toen zelf deze tip die ik meermaals heb toegepast. Ik zei: “ik heb bezoek”. Samen met mijn gesprekspartners schoot ik in een lach en het gesprek kon verder worden gezet. …

  Liked by 2 people

  1. Geweldig vivapo, dankjewel voor je openhartigheid. je doet me herinneren aan mijn mede kamergenoot die het ook had ondergaan en ze zei ‘vooral realistisch en nuchter erin blijven’, dat ga ik dus doen.
   & daarnet had ik weer even bezoek!
   hahaha!
   dankjewel vivapo!

   Liked by 1 persoon

 5. Ik heb er nog ééntje die mij pas véél later werd aangereikt maar die ik héél belangrijk vind: rouwen om het ‘verlies’ van mijn baarmoeder en eierstokken!
  En tenslotte nog een persoonlijke ervaring die wellicht met bovenstaande verband hield. Telkens ik een klankschalenconcert bijwoonde – en dat over enkele jaren heen – ervaarde ik op een bepaald moment een hevige pijn ter hoogte van de verwijderde eierstok waarop de grootste cyste zat. Andy Van Beveren (van Boventoon) maakte mij toen duidelijk dat een bepaalde toon (ik weet niet welke) helend werkte op dié plek. Sinds kort gebeurt dit niet meer, m.a.w. die plek heeft geen heling meer nodig.

  Liked by 1 persoon

  1. Ja ééntje waarvan ik stil ben eigenlijk, het is een rouwproces, de vorige keer in 2008 heb ik ook al een eierstok afgegeven door endometriose en heb toen geen tijd genomen om te rouwen, nu ga ik dat wel doen.
   dankjewel voor de link ik ga opzoek !

   Liked by 1 persoon

   1. Ter aanvulling bij het ‘rouwen’: ik heb ooit mijn baarmoeder ‘opgesteld’ bij een facilitator van FAMILIE-OPSTELLINGEN in wie ik heel veel vertrouwen heb/had.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s