stress… via Jan Bommerez

dit is een echte eye-opener

yes ik herken het al 15 jaar, mijn cvs is daar het gevolg van geweest.

wat een geluk gaat het nu veel veel beter ! door intensive therapieën te leren en te beoefenen.

het woord is aan Jan Bommerez

Leer toxische chronische stress begrijpen en … neem actie voor je welzijn.

Er is gezonde stress i.e. het lichaam dat wordt gemobiliseerd om te vechten of te vluchten en toxische stress i.e. stress die blijft duren tot lang nadat het ‘gevaar’ geweken is ‘omdat het alarmsignaal blijft aanstaan’. Het begin van een duurzame oplossing is begrijpen wat er gebeurt in het lichaam.

De stress respons in ons lichaam wordt gereguleerd door de zogenaamde HPA-as. Dat is een verwijzing naar de Engelse naam: ‘Hypothalamic-Pituitary-Adrenal axis’. In het Nederlands: Hypothalamus-Hypofyse-Bijnier as.
Laten we eerst bekijken hoe die as verondersteld is te werken en dan hoe die verstoord wordt en tot chronische stress leidt.

Laten we veronderstellen dat je in bed ligt en rond 2 uur ’s nachts hoor je plots de trap kraken en dan opnieuw. Je krijgt een ‘adrenaline’ rush. Plots ben je klaar wakker. Dat gebeurt in een fractie van een seconde en voor je denken kan analyseren wat er mogelijks aan de hand is. Als de hersenen iets als gevaarlijk evalueren gaat de HPA-as in werking. De hypothalamus scheidt hormonen af die de hypofyse en de bijnieren activeren. Er wordt instant adrenaline en cortisol in het bloed afgescheiden. Cortisol verhoogt de suikerspiegel zodat je meer energie ter beschikking hebt als je moet vechten of vluchten. Adrenaline doet je hart sneller pompen, stuurt meer bloed naar hoofd en ledematen voor snel reageren en haalt tegelijk bloed weg uit ingewanden en seksuele organen want die zijn nu even niet prioritair. Alles wordt door het brein ingezet op ‘overleven’. Je ligt daar dus in bed met een snel pompend hart , snelle pols, versnelde ademhaling en gespannen spieren: klaar voor actie. Ondertussen heeft ook de cortex de informatie ontvangen en besef je dat je de voetstappen van je tienerzoon hoort die laat thuiskomt. Het lichaam kan nu meteen overschakelen maar de relaxrespons dank zij het parasympathische zenuwstelsel. De HPA-as gaat terug in ruststand.

De hele stresscyclus is dus een cirkel met de eerste helft om de vecht- en vlucht respons te activeren en de tweede helft om de rust- en regeneratierespons te activeren.

Chronische stress ontstaat wanneer de tweede helft van de stressrespons uitblijft: er komt dan geen rust en regeneratie en uiteindelijk worden de bijnieren uitgeput.

Wat weinig mensen weten en begrijpen is dat emoties fysieke reacties zijn. Je voelt een knoop in je maag, je trilt op je benen, je keel gaat dicht, je schouders gaan aanspannen…

Wanneer we emoties zoals angst, verdriet of boosheid niet kunnen verwerken blijft de HPA-as actief. Er blijven stresshormonen in de bloedstroom komen, in kleinere dosis maar wel zonder onderbreking. Niet alleen worden de bijnieren uiteindelijk uitgeput, ook het immuunsysteem wordt verstoord. Afweerstoffen die bijvoorbeeld ontsteking moeten bestrijden bij een fysiek letsel komen nu in het bloed zonder dat er een letsel is om te bestrijden. Die afweerstoffen kunnen nu in plaats van te helen voor schade zorgen aan weefsels en organen. Dat verklaart veel chronische aandoeningen, inclusief auto-immuunziektes zoals reumatoïde artritis, gastritis, huidaandoeningen zoals psoriasis, etc.

Stanford Professor Robert Sapolsky zei ooit ‘De stress respons kan – wanneer stresshormonen constant in de bloedstroom blijven, meer schade veroorzaken dan de stressoren zelf.’

Zo kan een voortdurende financiële stress op termijn voor allerlei fysieke problemen zorgen (spijsverteringsproblemen, slapeloosheid, seksuele disfunctie…) en zo kan langdurig liefdesverdriet bijvoorbeeld letterlijk het hart aantasten (het zogenaamde ‘gebroken hart syndroom’).

Onverwerkte emoties, zelfs uit de kindertijd, kunnen later in het leven voor de verstoring van allerlei systemen zorgen (zoals blijkt uit een beroemde studie met 17.000 deelnemers van gemiddeld 58 jaar waarbij hun chronische gezondheidsproblemen werden gerelateerd aan negatieve ervaringen uit hun kindertijd – de zogenaamde ACE studie: Adverse Childhood Exeriences Study).

Dat heeft te maken met ons impliciet geheugen d.w.z. het lichaam weet het nog maar de denkende hersenen kunnen er niet bij. Je ervaart deze ‘herinneringen’ alleen als emoties en fysieke sensaties d.w.z. zonder mentale beelden van situaties . Emotionele herinneringen zonder bewuste context in de cortex hebben te maken met de amygdala (de ‘amandelkernen’). De amygdala zorgen niet alleen voor emotionele reacties zoals boos worden als iemand onze grenzen overschrijdt, maar ook voor emotionele herinneringen die niet toegankelijk zijn voor de denkende cortex. Ze worden – wanneer ze actief worden – direct vertaald in lichaamsreacties alsof het gevaar er nu weer is. Alleen kunnen onze denkende hersenen (de cortex) dan niet het verband zien met concrete ervaringen. Zo krijg je dus dingen als constante angstigheid, ongecontrleerde woedaanvallen, blijvend piekeren, etc. De amygdala hebben een directe invloed op de HPA-as via het sympathische zenuwstelsel. Ze kunnen de rol van de cortex compleet overslaan en stressreacties veroorzaken die in relatie tot de huidige context nergens op slaan. Omdat veel artsen dit soort informatie missen, rest hen niets anders dan fenomeenbestrijding…

Oude emoties leren verwerken en loslaten is werkelijk iets van levensbelang (naast natuurlijk ook dingen zoals gezond eten, sporten, tijd nemen voor regeneratie etc.)

Basiskennis en basistechnieken van loslaten kun je leren tijdens de eendaagse workshop ‘Leren loslaten’. Reeds meer dan 1500 mensen namen deel in NL en BE. Voor data en locaties: zie http://lerenloslaten.com

 

foto van Jan Bommerez.
 bron alweer https://www.facebook.com/jan.bommerez
IK HEB DIT ART NIET GESCHREVEN? JAN BOMMEREZ HEEFT DIT GEPOST OP ZIJN FB PAGINA het is de moeite waard om door te bloggen!
ik ga ooit bij hem een training volgen of zelfs trainingen…

5 reacties op ‘stress… via Jan Bommerez

 1. Met grote interesse gelezen… ik ben al behandeld voor dit soort voortdurende stress bij een orthomoleculair arts. Momenteel gaat het goed, maar ik moet mijzelf er blijven op attenderen. Aangepaste voeding, veel magnesium en niet te vaak en teveel in overdrive gaan.

  Liked by 1 persoon

  1. heel herkenbaar, ik ga al jaren bij een klassiek geschoolde homeopaat die electro acupunctuur om mijn lichaam in evenwicht te krijgen. ze genezen je echt van chronische stress dat staat vast. wel zelf nog veel ondernemen, op eten letten en ja soms bepaalde producten gewoon schrappen. en ja hoor die valkuilen hé, ja die ken ik ook…

   Liked by 1 persoon

 2. Heel waar en heel wijs! Ik ben nu zover dat ik het in mijn lichaam voel als er zulke stress is. En in feite is hij er altijd, met chronische ptss, al gaat het beter in rust.
  Die cvs kan zo veel oorzaken hebben….stress gaat diep in je lichaam zitten en maakt het ernstig ziek. Dank je voor dit delen. Zo mooi ❤

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: