als een beer in mijn hol

beren krijgen hun welpen in de winter, helemaal bedekt door sneeuw in hun hol.

straf denk ik steeds, niet echt het moment om berenmoeder te worden. maanden lang zonder eten en toch bevallen van zeer kleine welpjes.

om zich daarna uit te graven en opzoek te gaan naar eten, de welpen meteen leren wat de gevaren zijn van een mannelijke beer die niet de vader is van de welpen…

ik heb de laatste weken veel natuurdocumentaires gezien, in mijn hol, als beren moeder met een welp, een hondje en een mannetjes beer…

er is een bepaald gedrag ingeslopen, het verlangen om in ‘mijn hol’ te blijven hangen, met mijn welp en hond, mannetjes beer gaat gewoon werken…

ja het is me wat, ik heb echt moeite om mijn hol te verlaten, langer dan 15 km van mijn hol hoeft niet. net ver genoeg om alles binnen handbereik te hebben. de bakker, de supermarkt, de beenhouwer en andere levensnoodzakelijke benodigdheden…

en zelfs dan, ik stel uit, alles waarvoor ik uit mijn hol moet stel ik uit. boodschappen doen, kan ik dat ook morgen doen? ja! ok ik blijf in mijn hol.

en verder, ik moet soms buiten, snel even de welp van school halen. ploetermoederbeer uithangen = hollen naar de supermarkt met 4 pizzadozen buitenkomen en een pak wc papier – en weer verdwijnen in mijn hol.

met welp en hond, en later ook manbeer

om dan, na welp te slapen te leggen, te duiken in de nieuwe zetel om naar Blue Planet 2 te kijken!

https://www.canvas.be/blue-planet-ii

allé dat is het plan, want deze mamabeer slaapt al in de nieuwe zetel vanaf welp in zijn bed ligt… hahaha

morgen moet ik naar NL, net over de grens naar mijn therapeut voor de eerste keer sinds meer dan een jaar, en ik moet zeggen, ik heb er geen zin in, mag ik a.u.b. in mijn hol blijven?

en nu even buiten, naar de tandarts met mezelf en welp en dan toch nog boodschappen doen…

spannend in een winterrust van mamabeer…

hibernating-beer-beeld_csp39346174

 

 

18 reacties op ‘als een beer in mijn hol

 1. In de winter moet men energie opdoen. Dat doe je door in je hol te blijven en alleen maar naar buiten moet als het echt nodig is. Op dat moment krijg je ook heel wat inzichten. Als je bekijkt in de dierenwereld hoeveel dieren er een winterslaap houden en hoe ze nadien op en top door de natuur gaan. Heeft het allemaal te maken met onze biologische klok, dat een dier ook heeft.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

   1. Eigenlijk zijn we dat niet even, maar stammen wij ook af van de dieren. Dat maakt dat we soms ook er ons in goede zin in verplaatsen.
    Zoals men een totemdier heeft.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

   2. Prachtig ga je geen spijt van hebben 😉
    En dat vind ik leuk dat jezelf opzoek gaat en gelijk je erin gaat verdiepen. Zonder vragen te stellen die overbodig zijn.
    Prachtig meer zeg ik naar jou toe niet 🙂

    Aum Shanthi

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s