ervaringen ten top

Schermafbeelding-2018-04-10-om-08.47.34-e1523342918356

eigenlijk kan je het je niet voorstellen hoeveel visies, meningen, adviezen wij hebben gekregen van mensen ‘vanuit het onderwijs’ die ons een negatief advies hebben gegeven om onze zoon naar type 9 te laten gaan.

ik kan het me enigszins voorstellen van mensen die van hem een ‘beschrijving’ horen, en ook van mensen die hem kennen, tussen haakjes.

volgende week donderdag gaan we hem officieel inschrijven, dan is in de school de afspraak en ga ik hem als mama inschrijven volle honderd procent overtuigd.

gisteren was het weer zover, we kregen een telefoontje met de vaststelling – je zoon gaat zeer waarschijnlijk de ergste gevallen van rigide gedrag en woede uitbarstingen imiteren – of zoals ik in het kort al een paar keer heb gehoord – hij gaat meer autistisch worden in een type 9 onderwijs – 

ik schoot gisteren om 22.30 gewoon uit mijn vel als ik dit hoorde voor de zoveelste keer, maar niemand heeft het gezien blijkbaar want ik kreeg de reactie van mijn man – maak je daar nu niet zo druk over! –

ja ok ja punt. slik… pfff…

wat is er gisteren nog gezegd – hij kan zich goed aanpassen als hij mee op vakantie is – ja natuurlijk dan is hij mee met de meest vertrouwende mensen die hij al heel zijn leven kent op een plaats die niet echt vreemd is en ze gaan iets doen wat hij al goed kent!

JA, ja, punt.

en dan, het is zoals mijn moeder kreeg te horen als ze ook vroeg aan de mevrouw gespecialiseerd in autisme – hoe het komt dat bij mijn ouders er geen problemen zich voordoen –

het antwoord is vrij eenvoudig, het is een vertrouwde omgeving en het zijn voorspelbare, gestructureerde tijd en  ‘dingen’ die gaan gebeuren, dus er is dan geen probleem.

 • vertrouwen
 • voorspelbaarheid
 • gestructureerd
 • met mensen die hij door en door kent

en toen kwam de kat op de koord als we in bed lagen – ze denken ook dat hij met zijn verstandelijk vermogen toch kan volgen in het beter structurele eerste leerjaar en de volgende leerjaren, hij kan dat cognitief zeker aan! –

oh mijn god,

ik wenste meteen uit mijn bed te springen en al roepend een preek beginnen over autisme en sociale vaardigheden, een vol hoofd bij deze mensen en vaak heel sterke intuïtie met daarbij gepaard het vele aanvoelen van alle prikkels die de met hun zintuigen opvangen en er niet mee weg kunnen…

hoe kan het dat de specialisten van uit ‘het onderwijs’ zo gericht zijn op het cognitieve?!

hoe kan het dat in het geval met autisme ook veel rekening moet worden gehouden met de sociale ontwikkeling en het leren omgaan met hun vorm van autisme!

hoe komt het dat het BO zo negatief is beoordeeld door mensen vanuit het onderwijs maar die niet in het BO staan!

ja ja ja, punt.

ik kan er enigszins wel inkomen, vele kinderen en jong volwassen zitten daar omdat er ‘iet’ niet klopt. met verschillende uiteenlopende diagnoses en andere beperkingen. een BO school is een samenraapsel van alle kinderen die niet MEER passen in het gewoon onderwijs, en daardoor zeer gespecialiseerde onderwijsmiddelen nodig hebben voor hun welbevinden tijdens hij schoolplichtige tijd.

ja ja ja uitroepteken

het kan, dat onze zoon ineens met stoelen begint te gooien!

het kan dat onze zoon zo ‘koppig’ gaat worden en niets meer wil doen

het kan dat onze zoon meer en agressiever gaat worden

ja ja

het kan, en weet je als mama had ik al meer dan 2 jaar liever een zoon gehad die de stoelen door de klas zwierde als het ‘te vol’ in zijn hoofd werd.

dan had iedereen al lang ‘alarm’ en zat hij nu niet meer waar hij nu nog zit…

maar neen, hij is een zo danig aangepast in sociaal aangepast gedrag dat wij nu al weten dat hij alles ‘innerlijk opvangt’ en probeert innerlijk te ordenen. stil maar zeer druk vanbinnen.

dan is er dus ‘geen probleem’ en kan hij dus met zijn verstand welk zijn autisme onder controle krijgen & tegelijkertijd ook nog met zijn verstandelijk vermogen leren zoals dat wordt verwacht in het gewoon onderwijs.

nu ik dat zo opschrijf gaat mijn hart te keer, want dat is nu de ‘finesse’ van autisme, dat gaat dus niet!

zelfs de HB autistische kinderen kunnen dat zeer moeilijk combineren…

ik mag dit eigenlijk niet schrijven, maar ik hoop enorm dat het onderwijs en de onderwijsopleidingen in elke – katholiek of niet katholiek – de finesse gaan onderwijzen! echt gaan meegeven voor de kinderen in de klas die nu al altijd aanwezig zijn!

ok, ik bouw hier meteen een nuance in, ja er zijn prachtige leerkrachten, prachtige zorgteams en zeer gepassioneerde zorgteams! waarvoor veel dank daarvoor en veel bewondering!

maar autimse komt niet uit een boekje!

uit een diagnose kan je aflezen wat er is ‘gemeten’ en dat is een begin!

en verder is het individu alleen maar in ontwikkeling!

 • mama hoeveel is 155 plus 50?
 • oh wacht even ik weet het!
 • 2 honderd en en hij telt op zijn handjes verder
 • 205 hé mama
 • 205
 • dat zijn vier woorddeeltjes hé mama!

vandaag is het zwemmen in de klas

schatje laat nu eens zien wat je al kan he!

 • maar mama,
 • waarom zou ik dat doen,
 • ik ga heus niet laten zien wat ik allemaal al kan,
 • daar hebben mijn vriendjes niets aan!

ja punt.

straks gaan we naar het Zivermeer met zijn goede vriendjes (een auto vol)  want het is er ‘speel en spel namiddag, er is yoga te zien…

 • wat is yoga mama?
 • ik zoek het op mama

hij zet de pc aan en zegt

 • mama schrijf jij yoga?

ik doe dat, hij ziet dat

 • oh neen mama, dat ga ik niet doen ze
 • het is zo vreemd
 • waarom doen ze dat mama
 • wat is mediteren mama?
 • neen mama dat ga ik niet doen,
 • heel vreemd en hij schud met zijn lichaam, neen dat wil hij echt niet.

ik hoop natuurlijk dat we er ‘op botsen’ zodat hij vertrouwen in het beeld van yoga gaat krijgen en het verder laten zoals hij het wenst…

onze zoon is zoals hij is, hij is heel sociaal, hij heeft meteen ‘vriendjes’ die iets doen waardoor hij geboeid is, wat niet opvalt is dat hij die kinderen al geobserveerd heeft en weet dat ze gaan doen voor hij actie onderneemt en normaal sociaal gedrag vertoont.

de finesse daar ben ik voor, dat is wat ik zoek in het type 9 onderwijs en ook en vooral hier bij ons thuis, want wij zijn zijn eerst opvoeders, ook ik als mama met ASS.

autisme

6 reacties op ‘ervaringen ten top

 1. Mijn kleinzoon zit er goed op zijn plaats type 9. Zijn kleine klasjes waar meer aandacht gegeven wordt dan in andere scholen en klasjes.
  Blijf je gevoel volgen, je wilt altijd het beste voor je kinderen en daar kan niemand over oordelen.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

  1. ik weet heel goed dat onze zoon er op zijn plaats gaat zitten in type 9. ik ben er van overtuigd. het zal voor mij een les zijn, om dicht heel dicht bij mezelf en bij mijn zoon te blijven. ik weet als mama wat het beste is nu.
   dankjewel shivatje voor je antwoord.
   Namasté
   Esther

   Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s